Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Κουβεντιάζοντας με τον Stelio P., για το μεγάλο του πάθος την γλυπτική.





Ο Stelios P. (Στέλιος Παναγιωτόπουλος), είναι ένας νέος καλλιτέχνης, ευαίσθητος, "ανήσυχος", μια ήρεμη δύναμη που δημιουργεί και συνεχώς εξελίσσει και εξελίσσεται μέσα από την τέχνη του. Δεν εφησυχάζει και διαρκώς αναζητάει νέους δρόμους, νέες κατευθύνσεις, νέες επιλογές...Θέτει συνεχώς νέα ερωτήματα και νέες βάσεις προκειμένου να προχωρήσει και να φέρει τα έργα του στο σημείο εκείνο που έχει κάτι να πει.  Δουλεύει σκληρά για την μεγάλη του αγάπη: την γλυπτική. Δοσμένος σε αυτό που κάνει ολοκληρωτικά, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, δεν θυσιάζει την ποιότητα στον ψυχρό βωμό του οικονομικού κέρδους, της εφήμερης δόξας και στην λογική της εύκολης - εμπορικής παραγωγής. Στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Κάθε έργο του είναι και παιδί του, κάθε δημιουργία, μια ιεροτελεστία. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, για τον Στέλιο η γλυπτική ως δημιουργική εργασία δεν σταματάει στα στενά πλαίσια του εργαστηρίου του στο Μετς, αλλά επεκτείνεται παντού και κάθε στιγμή: παρατηρεί, επεξεργάζεται, σκέπτεται, αφουγκράζεται εμπνέεται και δημιουργεί. Είναι ένας αληθινός καλλιτέχνης και ένας ευαίσθητος, ζεστός, και πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος.

Γεννήθηκε στη Αθήνα το 1977. Αποφοίτησε με άριστα από την Προπαρασκευαστική Επαγγελματική Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου, όπου κατά την διάρκεια των σπουδών του κέρδισε δύο βραβεία στην μαρμαρογλυπτική. Εισήχθη με υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών από όπου αποφοίτησε με άριστα έχοντας δάσκαλο τον Γ. Χουλιαρά. Κατά την  διάρκεια των σπουδών του κέρδισε δύο επαίνους παραγωγικότητας γλυπτικής. Έργα του διακρίθηκαν στην Ιταλία με τα βραβεία Michelangelo award 2015 Vatican, Rome και Dante Alighieri 2017, Garda Italy. Έχει παρουσιάσει τις ατομικές εκθέσεις: "Γίγνεσθαι" το 2010 στην Gallery Kaplanon 5, "Το πλοίο Νεραϊδα" το 2014 στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης και το 2016 στο Παλιό Δημαρχείο Γλυφάδας. Το 2016 εξέθεσε στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα επτά έργα από την ίδια σειρά. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Τρίτη απόγευμα λοιπόν στο εργαστήριο του στο Μετς, ο Στέλιος είχε την καλοσύνη και την υπομονή να ανταποκριθεί με μεγάλη ειλικρίνεια και προθυμία στις ερωτήσεις μου:


ΜΜ:  Πότε αποφάσισες να ακολουθήσεις τον δρόμο της γλυπτικής;


S.P: Στην αρχή ξεκίνησα με στόχο να γίνω ζωγράφος, η γλυπτική προέκυψε κατά την διάρκεια των σπουδών μου στην σχολή καλών τεχνών της Τήνου όπου πρωτοδούλεψα το μάρμαρο. Το μάρμαρο μου αποκάλυψε την μαγεία της γλυπτικής.  

ΜΜ:  Ποιες είναι οι επιρροές σου;

S.P: Ξεκινάνε από την Αρχαία Ελληνική Γλυπτική μέχρι και την σύγχρονη. Επηρεάζομαι από το ανάλαφρο αεράκι μέχρι και το κελάηδημα και το πέταγμα ενός πουλιού.


ΜΜ: Γλύπτες/καλλιτέχνες που θαύμαζες και αποτέλεσαν πρότυπο για σένα στην σταδιοδρομία σου;

S.P: Ο μεγαλύτερος γλύπτης όλων των εποχών Φειδίας, ο Πραξιτέλης...Επίσης ο ανώνυμος γλύπτης του Πρωτοκυκλαδικού ειδωλίου, η αρχή της γλυπτικής. Από σύγχρονους ο Γ. Χαλεπάς, Αλ. Τζιακομέτι, ο Χένρι Μουρ, ο Ροντέν, ο Μαγιόλ. Είναι μερικοί από τους πολλούς που μου αρέσουν.


MM: Βασικά στοιχεία/ έννοιες που αναδεικνύονται μέσα από τα έργα σου,  έχω την αίσθηση ότι είναι η  γυναίκα, η μητρότητα, το θρησκευτικό στοιχείο,το ιερό..... Ο έρωτας τι θέση έχει και πόσο έχει επηρεάσει τα έργα σου; 

S.P: Χωρίς έρωτα και αγάπη, δεν νοείται ζωή.


ΜΜ: Με ποια υλικά δουλεύεις κυρίως;

S.P: Έχω καταπιαστεί με όλα τα υλικά (μάρμαρο, ξύλο, μπρούτζος,ανακυκλώσιμα υλικά  κτλ). Τελευταία ασχολούμαι με το μέταλλο.


MM: Κάποια συμβουλή από καθηγητή σου στις σχολές όπου φοίτησες που να ήταν καθοριστική για σένα, να σε έχει σημαδέψει κατά κάποιο τρόπο; 

S.P: Ο δάσκαλός μου Γ. Χουλιαράς μας έλεγε ότι τρία πράγματα θα σε κάνουν γλύπτη: "Πρώτον η δουλειά, δεύτερον δουλειά, τρίτον δουλειά."

MM: Μίλησε μας για την ομάδα "Οι 5".

S.P:  Η ομάδα πρωτοξεκίνησε το 2016 από μια παρέα συμφοιτητών και φίλων του Γ' εργαστηρίου γλυπτικής της ΑΣΚΤ. Δέσαμε σαν φίλοι και στην πορεία μας προέκυψε αυθόρμητα η δημιουργία μιας ομάδας. Η οικονομική κρίση που χτύπησε την Ελλάδα μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση γιατί καταλάβαμε οτι μόνο μέσα από κολλεκτίβες μπορεί κάποιος να επιβιώσει. Μοιραζόμαστε προβληματισμούς, κοινές αναζητήσεις, έξοδα για εκθέσεις αλλά πίνουμε μαζί και το τσιπουράκι μας. 
Ο κύριος στόχος της ομάδας είναι η διαρκής αναζήτηση του ωραίου και η ουσία της τέχνης. Έχουμε παρουσιάσει σε τρεις εκθέσεις τα έργα μας και συνεχίζουμε. Η ομάδα αποτελείται από τους: Α. Καλακαλλάς, Δ. Τσιαντζής, Δ. Κώστας, Στεφ. Σουβατζόγλου, Στ.Παναγιωτόπουλος.


ΜΜ: Μίλησέ μας για τα μελλοντικά σου σχέδια. Προετοιμάζεις κάποια έκθεση, ατομική ή ομαδική;

S.P: Προετοιμάζω μία ατομική έκθεση που θα λάβει χώρα το 2019 και αυτή την περίοδο εργάζομαι εντατικά. Το καλοκαίρι ετοιμάζουμε κάτι με την ομάδα "Οι 5". Σύντομα θα μάθετε περισσότερα.


ΜΜ: Αν κάποιος ενδιαφέρεται να γνωρίσει από κοντά τα έργα σου, που μπορεί να απευθυνθεί;

Μπορεί να μου στείλει προσωπικό μήνυμα στο e-mail μου: steliospanagiotopoulos@gmail.com.



 ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ STELIOS.P




                            Ηώς. Μεικτή τεχνική

                      Εσωτερική ολοκλήρωση. Μπρούτζος

                  Φαλλός. Μέταλλο


                                   Το βιβλίο του λόγου. Μεικτή τεχνική

                                   Ενέργεια. Μέταλλο-Φως Νέον

                                   Δίνη. Μεικτή Τεχνική

     Λεπτή ισορροπία. Μέταλλο


Γράφει: Μιρέλλα Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου